Τι να κάνετε όταν δεν σας παίρνει ο ύπνος…

Εάν είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά με την αϋπνία, θα “πιάσετε” το μυαλό σας διαρκώς να σκέφτεται και το σώμα σας να τριγυρνάει όταν εσείς απλώς προσπαθείτε να κοιμηθείτε.
Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να αποκοιμηθείτε σχετικά εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα από τα κλειδιά για να αποκοιμηθείτε σωστά είναι η χαλάρωση.
Η έρευνα δείχνει ότι η ανταπόκριση στην ανάγκη για χαλάρωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που έχει θετικά αποτελέσματα στο μυαλό και στο σώμα. Μειώνοντας το στρες και το άγχος, η απόκριση στην χαλάρωση σας επιτρέπει να αποκοιμηθείτε ήρεμα.
Ο οδηγός μας προσφέρει αποδεδειγμένες τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να βοηθήσουν με την αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατακτήσετε αυτές τις δεξιότητες, αλλά η εξάσκηση θα αποδώσει. Ακόμη καλύτερα, αυτές οι μέθοδοι είναι προσαρμόσιμες, ώστε να μπορείτε να τις προσαρμόσετε με την πάροδο του χρόνου, ώστε να λειτουργούν για εσάς.

Τα πέντε βασικά στοιχεία για την εκμάθηση της χαλάρωσης

Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, οι πρακτικές διαλογισμού για χαλάρωση έχουν γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, η οποία έχει καταλήξει να εντοπίσει πέντε βασικά στοιχεία για την ενίσχυση της ανταπόκρισης στην ανάγκη για χαλάρωση:

 

1. Ήσυχο περιβάλλον. 

Ησυχία δεν χρειάζεται να σημαίνει εντελώς αθόρυβο. Οι χαλαρωτικοί ήχοι ή η μουσική μπορεί να είναι ευεργετικοί. Θα πρέπει να αποφεύγονται δυνατοί, λειαντικοί ήχοι ή θόρυβοι.

 

2. Εστιάστε σε ένα επίκεντρο την προσοχή σας.

Μια λέξη, φράση, μοτίβο αναπνοής ή νοητική εικόνα μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν για να επιστήσουν την προσοχή σας και να μειώσουν τη σκέψη για εξωτερικές ανησυχίες.

 

3. Παθητική στάση.

Η αποδοχή ότι είναι φυσιολογικό το μυαλό σας να περιπλανάται, σας επιτρέπει να παραμένετε ήρεμοι και να στρέφετε την εστίασή σας πίσω στο αντικείμενο της προσοχής σας.

 

4. Μια άνετη θέση. 

Η εύρεση ενός άνετου μέρους για να χαλαρώσετε είναι καίριας σημασίας. Φυσικά, όταν χαλαρώνετε για να κοιμηθείτε, η συνιστώμενη στάση είναι να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

 

5. Ένα άνετο στρώμα. 

Η εύρεση του καλύτερου στρώματος για τη θέση ύπνου και τον σωματότυπό σας μπορεί να είναι καθοριστική για μια καλή νυχτερινή ξεκούραση.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι τρόποι για να επιτύχετε αυτά τα βασικά στοιχεία, ώστε να μπορείτε να αποκοιμηθείτε ήρεμα.
Η διατήρηση αυτών των βασικών στοιχείων σας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε αυτές τις μεθόδους ώστε να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας.

"Ο ύπνος είναι το θεμέλιο για ψυχική και σωματική υγεία"
Sleeptech by ideal
Ξαπλώστε ανάλαφρα.
Κοιμηθείτε βαθύτερα.
Ξυπνήστε πιο ξεκούραστα από ποτέ.

Το αξίζετε!

Πριν πέσετε πραγματικά στο κρεβάτι, μερικές απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσουν το μυαλό και το σώμα σας να αποκοιμηθείτε ευκολότερα:

  • Χαλαρώστε τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το διάβασμα, οι ελαφριές διατάσεις και άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες είναι ιδανικές.
  • Αποσυνδέστε τις κοντινές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablet, καθώς μπορεί να διεγείρουν τον εγκέφαλο και να δυσκολέψουν τον ύπνο.
  • Κλείστε τα φώτα για να χαλαρώσετε τα μάτια σας και φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας έχει μια ευχάριστη θερμοκρασία. Όσο πιο κρύο τόσο το καλύτερο.
  • Επιλέξτε ένα ηρεμιστικό άρωμα, όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, τα πικάντικα τρόφιμα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Τι γίνεται αν ακόμα δεν μπορώ να κοιμηθώ;

Εάν πέσετε στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από 20 λεπτά, σηκωθείτε, πηγαίνετε σε άλλο μέρος του σπιτιού σας και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσετε ή να ακούτε ήσυχη μουσική.
Το να μένεις ξύπνιος στο κρεβάτι για πολύ ώρα μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική ψυχική σύνδεση μεταξύ του περιβάλλοντος χώρου που κοιμάστε και της εγρήγορσης. 
Αντίθετα, θέλετε το κρεβάτι σας να δημιουργεί σκέψεις και συναισθήματα που ευνοούν τον ύπνο. Eπιλέξτε σήμερα κιόλας ένα σωστό στρώμα που θα  δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ύπνου.